کراس بایت یک نوع ناهماهنگی است که در سن خاصی اتفاق نمیافتد، علاوه بر این که به زیبایی دهان و دندان صدمه وارد می کند هم چنین روند جویدن غذا در این بیماری مختل خواهد شد. کراس بایت معمولا در دوران کودکی در افراد وجود دارد ولی به دلیل سن پایین بیمار این بیماری، پنهان است. ناهنجاری بین دندانهای پیشین یا دندانهای پسین یا هر دو می تواند روی سلامتی شما اثر زیادی داشته باشد.
زمانی که دندانهای بالا و پایین را روی هم میفشارید، اگر دندان های فک بالا و پایین انطباق نداشته باشند و دو ردیف دندانها به طرز صحیحی روی هم قرار نگیرند این امر نشان از یک عارضه دارد که از آن به عنوان مال اکلوژن یاد می شود و نیاز به ترمیم دارد. اغلب افراد امکان دارد مال اکلوژن را با آندربایت اشتباه کنند و تصور کنند این دو ناهنجاری از یک نوع هستند ولی در حقیقت هر دوی آنها جزئی از مال اکلوژن هستند و درمانهای مخصوص خود را دارند.
دو نوع ناهماهنگی غیر طبیعی وجود دارد که از آنها به عنوان کراس بایت قدامی و خلفی یاد می شود. در واقع کراس بایت خلفی به حالتی می گویند که دندان های عقب فک بالا پشت دندان های عقب فک پایین قرار داشته باشد. حدود ۱ الی ۱۶ درصد از کودکان پیش از این که دندان دائمی آنها رشد کند به کراس بایت خلفی گرفتار می شوند.
با نگرش بر پزشکی بالینی کراس بایت قدامی به حالتی می گویند که دندان های پیشین فک بالا عقب تر از دندان های فک پایین قرار داشته باشد. طبق مجله تخصصی دندان پزشکان میزان کراس بایت قدامی در افراد ۴ الی ۵ درصد است.
زمانی که دندانهای نیش افراد منظم شده است، احتمال زیادی دارد تا متخصص دندان پزشکی بتواند مشکلات و معضلاتی از این دست را برطرف کند تا فرد در آینده آسایش بیشتری داشته باشد. معضلاتی که بیماری کراس بایت می تواند به وجود آورد شامل: پوسیدگی دندان، بیماری لثه و غیره است که منتج به سردرد ناهمگونی فک پایین، گردن، شانه، و نهایتا کمردرد می شود. زمانی که دندان های آسیاب رشد طبیعی خود را نداشته باشند این روند باعث نامنظم شدن دندان های نیش افراد می شود. در صورتی که شرایط هموار نشده باشد، دندان ها می توانند به شکل ناموزون رشد یابند و موجب می گردد تا کودک یا نوجوان از حضور در مدرسه اذیت شده و عزت نفس آن ها کاهش پیدا کند.
مناسبترین زمان برای ترمیم ناهماهنگی و نامنظمی دندانها در کودکی یا نوجوانی هست، ولی می توان در بعضی از بزررگسالان نیز خدمات درمانی را ارائه داد. درمان این ناهماهنگی شامل تنظیم دندان، سقف دهان یا فک به کمک وسایل ارتودنسی است.
متخصص دندان پزشک وسیله ی خاصی برای اصلاح این مشکل به کار می برد و آن را روی کام گذاشته و به دندان های بالایی وصل می کند و به شکلی منظم با چرخاندن مرتب یک کلید که مختص به این کار است، دستگاه را به مرور باز می کند. گسترش کام در کودکانی که در حال رشد هستند تاثیر بیشتری داشته و بهتر عمل می کند.
گسترش دهنده متحرک وسیله ای است که برای بزرگسالان به کار می گیرند، آنها می توانند در شب از آن استفاده نمایند. با این کار، گسترش دهنده کمترین میزان گسترش را دارد. برای گسترش سریع پالاتال می توان از جراحی کمک گرفت. جراح با استفاده از عمل جراحی استخوان فک را می شکافد و بعد از جراحی بیمار، به وسیله یک دستگاه مخصوص آن را پوشش می دهد با این جراحی می توان به فک اجازه داد تا گسترش بیشتری در سقف بالای دهان داشته باشد.
تنها درمانی که برای کراس بایت وجود دارد استفاده از گسترش دهنده سقف دهان، یا جراحی به جهت گسترش آن هست که دندان های بالا و پایین طی آن مرتب و صاف می شوند ولی این تنها مورد برای درمان نیست پس از زمانی که افراد درمان هایی برای دندان های نیش و دندان های ناموزون دریافت می کنند، لازم است تا دندان هایشان را پاک کنند تا از خراب شدن دندان ها پیشگیری کنند.
اساسی ترین دلیل کراس بایت ژنتیک و مسائل ارثی محسوب می شود. ولی عوامل دیگری هم در بروز مال اکلوژن نقش به سزایی را ایفا می کنند.
روند رشد دندان های شیری گریز ناپذیر است و در هر صورت آن ها رشد می کنند، پس از شش الی هفت سال با افتادنشان دندان های دائمی جانشین آن ها می شوند. با این حال امکان دارد در بعضی از افراد زمانی که دندانهای شیری آن ها نیافتاده اند دندانهای دائمی جوانه بزنند، اگر برای افراد چنین اتفاقی بیفتد و دندان های فک بالا و پایین آنها با هم در یک سو نباشند، این ناهماهنگ بودن باعث بروز کراس بایت خواهد شد.
بعضی از کودکان عادت به مک زدن انگشتان خود به خصوص انگشت شست را دارند. با وجود سرگرم کننده بودن این کار و آرام نمودن کودک در آینده مشکلات زیادی را برای کودک به وجود خواهد آورد. یکی از همین مشکلات افت عرض سقف دهان یا همان کام است. دگرگونی وضعیت رویش فک که در نهایت منجر به بروز کراس بایت می شود.
هنگامی که فرد از راه بینی نفس می کشد زبان در حال استراحت کردن است و به کام دهان هیچ گونه فشاری را وارد نمی سازد ولی در صورتی که به جای نفس کشیدن از راه بینی، از راه دهان نفس بکشیم قضیه متفاوت تر خواهد شد. بعضی از کودکان طبق عادت همیشگی از طریق دهان نفس می کشند این عمل آن ها سبب متورم شدن لوزه ها خواهد شد. این وضعیت می تواند زبان را تحریک نموده و کودک در هنگام نفس کشیدن زبان خود را سقف دهان تماس دهد که این کار نیز در آینده منتج به بروز کراس بایت خواهد شد.
متخصصان دندان پزشکی راجع به این که کدام روش برای درمان کراس بایت بهتر است یا این که در چه سنی فرد باید تحت درمان قرار بگیرد نظرات گوناگونی دارند ولی تمام آن ها بر این عقیده که دندان و فک فرد باید در هر صورت درمان و ترمیم شود، استوار هستند.
علت این که متخصصان دندان پزشکی به خصوص متخصص ارتودنسی بر ترمیم کراس بایت پافشاری می کنند این هست که امکان دارد باعث پیدایش معضلات زیر شود حتی با گذشت زمان وخیمتر شده و وضعیت بیمار دگرگون شود.
پس در صورتی که مال اکلوژن درمان نشود، در نهایت می تواند منتج به ناهنجاری بیش از پیش فک ها و مشکلات مفاصل فک ها شود به همین علت توصیه می کنیم از راهنمایی های یک متخصص دندان پزشکی ، متخصص ارتودنسی ، دندان پزشک عمومی یا جراح دهان و دندان بهره ببرید چرا که آن ها قادر هستند درباره شدت مشکل و نحوه درمانش به شما اطلاعات مفیدی ارائه داده و آن را ترمیم کنند.
در صورتی که شما تصور می کنید فرزند دلبندتان به کراس بایت مبتلاست لازم است به یک متخصص دندان پزشکی مراجعه کنید این متخصص قادر است با بررسیهای دقیق از قالب سقف دهان و دندان کودک محبوتان این مشکل را تشخیص داده و شدت آن را حدس بزند. در مرحله بعد به وسیله ی رویه های مختلف که در بالا گفته شد اقدام به درمان کراس بایت کند. در صورتی که برای درمان کراس بایت نیاز به یاری دکتر لیلا عطایی دارید کافی است با شماره تلفن های موجود در سایت برای هماهنگی های بیشتر تماس بگیرید.