لبخند میتواند چیزهای زیادی در مورد یک فرد بگوید. لبخند نشان میدهد که آیا فرد مهربان است؟ آیا از خود مراقبت میکنید؟ حتی میتواند خطرات احتمالی که در سلامتی وجود دارد را برملا سازد. اما چگونه تشخیص دهیم که پشت لبخند زیبا چه خطراتی نهفته است؟ متخصصان لیستی از پنج نشانه بیماری که دندانها برملا میسازند را با ما به اشتراک گذاشتهاند. برای آگاهی از آنها با ما همراه باشید.
بهداشت دهان و دندان جزء سلامت عمومی است. دهان ممکن است مظاهری از بیماریهای سیستمیک را در خود جای دهد و میتواند در تشخیص و درمان این بیماریها کمککننده باشد. برعکس، بیماریها و درمانهای سیستمیک میتوانند بر سلامت دهان و دندان تأثیر بگذارند. در ادامه به برخی از این بیماریها و تأثیراتی که در دندان میگذارند اشاره میکنیم.
اگر اختلال خوردن شامل استفراغ نیز باشد، اسیدهای معده روی دندانها قرار میگیرند. اسید معده می تواند پوشش مینا را در خود حل کنند. تغییر در رنگ، شکل، شفافیت و یا حساسیت سرنخ های این مشکل اساسی هستند. ادامه این روند به مرور زمان، منجر به پوسیدگی وسیع و ازدستدادن دندانها میشود.
شاید برای شما جالب باشد: تاثیر سلامت دهان و دندان بر سلامت روان
یکی دیگر از نشانه های بیماری از دندانها، لثههای رنگ پریده است. لثههای رنگپریده میتواند ناشی از کمخونی باشد. این رنگپریدگی معمولاً به دلیل کمبود آهن است. لثههای اشخاص متفاوت طیف رنگ گوناگونی دارند. اگر لثههای متورم، زخمی یا دردناک دارید بهتر به پزشک مراجعه کنید. هر زمان که متوجه تغییر رنگ لثههای خود شدید از پیگیری با پزشک ضرر نخواهید کرد. پزشک پاسخ واضحی به شما خواهد داد و به آرامش خاطرتان کمک بزرگی میکند.
استخوان اطراف دندان بهعنوان پایه ای عمل میکند که آن را محکم در جای خود نگه میدارد. تشخیص شلی این پایه در خانه دشوار است. دندانپزشکان و متخصصان بهداشت اگر با تغییر سیستمیک تراکم استخوان دندان مواجه شوند به پوکیاستخوان مشکوک میشوند. دندانهایی که در طی معاینه بیش از حد معمول حرکت میکنند سرنخ اولیهای برای این وضعیت هستند. در این موارد اغلب آزمایش تراکم استخوان توصیه میشود.
انتظار نمیرود بیمارانی که دارای ایمنی طبیعی هستند، برفک دهان داشته باشند. مگر اینکه از دندان مصنوعی استفاده کنند. اما با تضعیف سیستم ایمنی در بیماران مبتلا به HIV ، این افراد مستعد ابتلا به برفک و سایر عفونتهای شدیدتر میشوند. معاینه فیزیکی عمومی و آزمایش خون میتواند به ارائه پاسخ کمک کند.
بیماری کلیوی میتواند باعث زخمهای دهان، تغییر طعم و خشکی دهان ناشی کاهش تولید بزاق شود. وقتی دهان خشک میشود، اسید افزایش مییابد. pH پایین منجر به پوسیدگی شدید دندان و در نهایت ازدستدادن آن میشود. برخی تحقیقات همچنین نشان میدهد که بیماران مبتلا به بیماریهای لثه در معرض خطر بیماری کلیوی هستند. این رابطه دوطرفه بین دهان و دندان و سلامت سیستماتیک است.