دندانی که دچار عفونت شده و نیاز به درمان ریشه یا عصب کشی دارد لازم است هرچه سریع تر درمان شود. درمان ریشه به منظور جلوگیری از رشد عفونت به سایر نقاط دهان و بدن و جهت کاهش درد بیمار انجام می شود. برای این کار پالپ دندان عفونی تخلیه می شود و سپس حفره پالپ پر شده و روی دندان روکش می شود تا از آن در برابر آسیب محافظت شود.
عمده افراد بعد از این عمل این پرسش را دارند که آیا می توان مواد غذایی مصرف کرد. یا اینکه چه غذاهایی را مصرف کنند. در این مقاله سعی داریم به نحوه مراقبت پس از درمان ریشه و نحوه استفاده مواد غذایی بپردازیم.
به صورت کلی باید اشاره کنیم در چند ساعت اول پس از درمان ریشه و عصب کشی باید مواد غذایی نرم استفاده کرد. از مصرف غذاهایی که تکه های ریز دارند مثل خرده نان یا تکه های کنجد یا این قبیل مواد خودداری کنید. از تغییرات ناگهانی دمای دندان مثل استفاده از بستنی، چای داغ یا آب سرد باید پرهیز کرد. چرا که دندان شما پانسمان شده و تا سفت شدن نهایی پانسمان، مراقبت از آن لازم است.
شاید از دندانپزشک خود شنیده باشید که این دندان نیاز به عصب کشی دارد. درمان ریشه یا همان چیزی که عوام به آن عصب کشی میگویند درمانی است که بر روی ریشه های دندان شما انجام می شود و با خارج کردن بافت دندانی عفونی، آسیب دیده و غیر قابل برگشت از داخل تاج و کانال های ریشه های دندان ها و ایجاد یک سد محکم، سلامت فضای استخوان دور ریشه های دندان را تأمین میکند.
زمانیکه در یک دندان پوسیدگی پیشروی پیدا میکند یا به دنبال ضربه شدید وارد شده به دندان یا شکستگی دندان عفونی میشود. تنها راه بهبود دندان و جلوگیری از کشیده شدن دندان در حال حاضر به طور قطعی با موفقیت خیلی بالا ریشه درمانی(عصب کشی) است.
درمان ریشه کلاسیک موفقیت بالایی دارد و تقریباً بیش از ۹۵ درصد موارد موفقیت آمیز است. از این نظر این درمان بسیار درمان موفقیتآمیزی است که بسیار در حفظ عملکرد طبیعی دندان ها تاثیر بسزایی دارد.
در درمان ریشه کانالهایی که در داخل ریشه های دندانها وجود دارد پاکسازی و بعد آماده سازی میشود. این آماده سازی با خارج کردن بافت های عفونی و برداشت مقدار معینی از بافت عاج داخل ریشه ها با ابزارهای دستی و برقی پیشرفته خاصی انجام می شود. در عین حال از ضدعفونی کننده های شیمیایی خاص برای پاک سازی محیط دندان استفاده می شود.
سپس داخل کانال های ریشه در مراحل پایانی با مواد مخصوصی پر میشود. این پرکردگی داخل ریشه سد محکمی در برابر آلودگی و میکروب برای نفوذ به داخل کانال های ریشه فراهم میکند.
اکثر این مراحل بدون دیدن همه طول کانال با صرف اتکا به دانش، تجربه، دستگاه های پیشرفته و رادیوگرافی صورت میگیرد. از این جهت ریشه درمانی کاری پیچیده و حساس محسوب میشود.
مرتبط با این موضوع در سایت دکتر عطایی مطالعه نمایید: عصب کشی دندان چیست؟
پوسیدگی دندان درجه های مختلفی دارد. اگر روی مینا و عاج دندان لکه های پوسیدگی ایجاد شود و هیچ دردی هم نداشته باشند. دندان نیاز به درمان سطحی (پر کردن با کامپوزیت) دارد. اما اگر درمان انجام نشود، پوسیدگی گسترش پیدا می کند و عفونت وارد پالپ دندان (بافت نرم مرکز دندان) می شود و با فشار به ریشه های دندان به عصب دندان می رسد. در این زمان شما علاوه بر پرکردن و ترمیم دندان به عصب کشی دندان و درمان ریشه نیز نیاز دارید. از آنجایی که فشار بر محفظه پالپ در شب بسیار بیشتر از روز است. درد های ناشی از رسیدن به این مرحله از پوسیدگی دندان، شب ها بیشتر از روز احساس می شود.
علائم نیاز به درمان ریشه
وقتی در حال بهبود پس از درمان ریشه هستید باید از مصرف مواد غذایی زیر خودداری کرد:
مغزها و دانه ها
گوشت سفت
آدامس و سقز
آبنبات
نوشیدنی های دارای قند زیاد
مشروبات الکلی، چون باعث خونریزی می شوند
میوه ها و سبزیجات ترد
میوه های نرم مثل موز، کیوی، پرتقال، هندوانه و این قبیل میوه ها که جویدن آنها راحت می باشد.
برای تامین پروتئین می توان از شیک های میوه و شیر استفاده کرد.
خوردن سوپ های نرم که البته کمی هم سرد شده باشند تا باعث ایجاد تغییرات ناگهانی دمایی نشوند.
از ماست، تخم مرغ و حبوبات پخته شده می توان استفاده کرد.
درمان ریشه و عصب کشی امروزه با پیشرفت فناوری با استفاده از داروهای بی حسی و ابزار دقیقی انجام می شود که باعث آزار و درد بیمار نخواهد شد. پس از درمان در صورت نیاز با استفاده از داروهای مسکن که به راحتی هم قابل تهیه هستند می توان از بروز التهاب و درد جلوگیری کرد ضمن اینکه برای بهبود دندان ترمیم شده لازم است نکاتی که به آنها اشاره کردیم را رعایت کنید.
البته بهتر است که با رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی از بروز این عفونت ها که مستلزم عصب کشی هستند جلوگیری شود. که این پیشگیری ها خیلی بهتر از درمان ریشه دندان عفونت کرده خواهد بود.