یکی از عمل های جراحی که برای اصلاح عقب رفتگی لثه انجام میشود، عمل پیوند لثه نام دارد. این عمل برای، اصلاح فرم لثه ها بر اثر تحیل لثه و یا همان عقب رفتدگی لثه انجام میپذیرد. تحلیل لثه یکی از مشکلاتی است که تقریبا ۵ الی ۱۳ درصد بزرگسالان را در بر میگیرد. تحلیل لثه زمانی اتفاق می افتد که، فرسودگی لثه ها، باعث میشود که بخش بیشتری از ریشه های دندان پیدا شود و در معرض دید قرار گیرد. تحلیل رفتن لثه میتواند عواقبی از قبیل، حساس شدن دندان، خراب شدن ریشه دندان، اسیب رسیدن به استخوان و … داشته باشد.
تحلیل رفتن لثه به مرور زمان انجام خواهد شد و خودش را نشان خواهد داد. این اتفاق تا زمانی که به طور شدید خود را نشان ندهد، مورد توجه قرار نمیگیرد. اما باید توجه داشته باشید که این اتفاق در صورت درمان نشدن، میتواند باعث شود، دندان ها از بین بروند. نکته قابل توجه آن است که این عمل میتواند به دلایل زیبایی، مانند ترمیم اسیب های لثه و یا اصلاح طرح لبخند صورت گیرد.
ما در این مقاله قصد داریم به طور جامعی جراحی پیوند لثه را بررسی کنیم. همینطور مزایا و معایب آن را توضیح دهیم. پس تا اخر این مقاله با ما همراه باشید.
درمان لثه تحلیل رفته انواع و روش های مختلفی دارد که با توجه به شرایط و خواست بیمار میتوان اقدام به ترمیم لثه تحلیل رفته کرد و با عمل پیوند لثه آن را درمان کرد. نوع عملی که برای هر فرد انتخاب میشود، بسته به میزان و شدت اسیب دیدگی لثه، توسط پزشک انتخاب میشود.
قبل از عمل جراحی پیوند لثه، از دارو های بی حسی بر روی ناحیه ای که قرار است عمل رو آن صورت گیرد، استفاده میشود. پس از بی حسی کامل لثه، شروع به عمل پیوند لثه میکنند. در حین این عمل شما هیچ دردی را احساس نخواهید کرد. قابل توجه است که در هر نوع از عمل پیوند لثه، قسمتی از لثه تحلیل رفته را رو به بالا میکشند تا برای تمیز کردن و ترمیم ریشه ها دسترسی و فضای کافی وجود داشته باشد.
برای پیند و جراحی لثه، به طور عمده ۳ دلیل وجود دارد که برخی از این دلایل را بررسی خواهیم کرد:
عدم توانایی بیمار در تمیز کردن بخشی از ریشه دندان که به اثر تحلیل رفتن لثه نمایان شده است. در این حالت مقدار زیادی پلاک و جرم برروی ریشه دندان مینشیند که باعث خرابی و پوسیدگی دندان میشود. به همین دلیل با عمل جراحی پیوند لثه، سعی میکنند بخشی از ریشه نمایان شده را با لثه بپوشانند و از آن محافظت کنند.
یکی دیگر از دلایل برای انجام عمل پیوند لثه، زیبایی است. در این حالت بخشی از ریشه دندان را با هدف، زیبایی بیشتر، به کمک پیوند لثه میپوشاند.
نکته قابل توجه آن است که انجام این عمل، معمولا قبل از ایمپلنت و یا سایر عمل های ترمیمی دندان انجام میشود. دلیل این کار هم آن است که با انجام این عمل سعی میکنند از دندان های پشتیبانی محافظت کنند. میزان پوششی که برروی دندان ها قرار میگرد به نوع و مقدار اسیب دیدگی استخوان و شکل ریشه دندان بستگی دارد. در برخی از موارد معلوم است که با انجام عمل پیوند لثه نمیتوان همه سطوح ریشه نمایان شده را پوشش داد. در برخی دیگر از حالات هم شاید نیار به چند عمل جراحی داشته باشیم، تا بتواینم کل سطح نمایان شده از ریشه را پوشش دهیم.
در برخی شرایط، دندان های بیمار به دلیل تحلیل رفتن لثه و نمایان شدن ریشه دندان ها، به مقدار زیادی حساس میشود. در این حالت با انجام جراحی پیوند لثه، این حساسیت را کاهش داده و به حداقل میرسانند.
مقالات دیگر دکتر عطایی را مطالعه نمایید: تاثیر سلامت دهان و دندان بر سلامت روان
برای درمان برخی از بیماری های لثه، از لیزر استفاده می کنند. استفاده از لیزر برای درمان بیماری ها مزایایی مانند مدت زمان کمتر دوره درمان و همچنین خون ریزی کم تر دارد. در این روش درمانی، با استفاده از طول موج های خاص لیزر، اقدام به برداشتن بافت اسیب دیده و یا ناسالم لثه میکنند. با انجام این کار بافت های ناسالم از لثه خارج شده و بافت های سالم لثه، در جای خود دست نخورده باقی می ماند. در برخی حالات ممکن است برای انجام کامل فرایند درمان، به چند جلسه استفاده از لیزر نیاز داشته باشیم.
پیوند لثه سه نوع دارد که در ادامه به بررسی آن ها میپردازیم.
این روش از عمل پیوند لثه، متدوال تر از سایر روش ها است.در این روش، برش کوچکی را در سقف دهان به وجود می اورند. بعد از آن، قسمت کوچکی از بافت زیرین آن را خارج میکنند. بعد از خارج کردن بافت از سقف دهان، ان را به کمک بخیه به لثه متصل میکنند. در نهایت هم محل برش خورده در سقف دهان را با استفاده از بخیه می دوزند.
این مدل از پیوند لثه، غالبا برای افرادی انجام میشود که لثه های نازکی دارند. این افراد برای جلوگیری از تحلیل رفتن لثه ها به بافت اضافی نیاز دارند. در این مدل از عمل پیوند لثه، قسمتی از لایه سقف دهان را بر میدارند و به ناحیه مورد نیاز لثه پیوند میزنند.
پیوند پدیکل یکی دیگر از روش های انجام پیوند لثه است. این روش غالبا موفق ترین روش پیوند لثه است. به این دلیل که جریان خون در هیچ کدام از قسمت های دهان قطع نمی شود. در این روش به جای برش سقف دهان، از لثه اطراف برخی دندان ها که بافت اضافی و زیادی را دارند استفاده میشود. برای این منظور بخشی از لثه را طوری برش میدهند که هنوز از یک طرف به لثه چسبیده باشد. بخش برش داده شده را با توجه به موقعیت دندان، بالا یا پایین می آورند. زمانی که لثه سطح ریشه اشکار شده را پوشاند آن را بخیه میزنند.
به طور کلی میتوان گفت به دلیل اینکه در قبل از انجام عمل، از دارو های بی حسی استفاده میشود. در هنگام عمل دردی را احساس نخواهید کرد. اما ممکن است بعد از عمل مقداری درد را احساس کنید که بعد از چند روز از بین میرود. توجه داشته باشید که اگر برای انجام عمل پیوند لثه، از لثه شخص دیگری استفاده شود درد کم تری را خواهید داشت. اما اگر این عمل با استفاده از قسمت داخلی سقف دهان شما انجام شود ممکن است درد بیشتری بیری شما به همراه داشته باشد.
برخی از عوارض عمل پیوند لثه عبارت اند از :
بعد از انجام جراحی پیوند لثه ممکن است در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی، محل زخم عفونت کند. این عفونت ها باعث میشوند که روند بهبودی کند تر میشود. غالبا بعد از انجام عمل، از دهانشویه ها استفاده میکنند که مقدار و میزان باکتری های دهان کاهش یابد و از عفونت لثه ها جلوگیری شود.
یکی دیگر از عارضه هایی که ممکن است بعد از انجام این عمل به وجود بیاید، دلمه شدن بافت نرم در ناحیه سقف دهان است. هرچند بروز این عارضه بسیار نادر است. اما غیر ممکن نیست.
بعد از بهبودی کامل لثه ها بعد از عمل، ممکن است که در لثه ها مقداری ناهمواری و یا عدم تقارن به وجود بیاید. اگر این عارضه رخ داد با استفاده از یک عمل جراحی دیگر با نام ژینژیوپلاستی اقدام به ترمیم مجدد لثه ها میکنند.
بعد از انجام این عمل ممکن است سطح لثه های شما مقداری ورم کند و یا بخیه های شما کمی شل شوند. امیدوارم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید و ما توانسته باشیم اطلاعات مفیدی در این زمینه به شما ارائه کرده باشیم.
اگر سوال و یا نظری دارید، همین حالا سوال خود را در قسمت کامنت ها بپرسید، تا ما در کلینیک زیبایی دکتر لیلا عطایی پاسخ گوی سوال شما باشیم.