از قدیم الایام شنیدیم که سلامت دندان تاثیر مستقیم بر قلب دارد . اما دلایل علمی این موضوع چه می باشد؟ در ادامه قصد داریم به رابطه بین دندان درد و مشکلات قلبی بپردازیم.
سکته قلبی یا آنفارکتوس به معنی مرگ .سلولی دائم و غیرقابل برگشت در قسمتی از عضلات قلبی (میوکارد) می باشد. توقف جریان خون در این قسمت از عضلات قلبی ممکن است به صورت ناگهانی و بدون علائم قبلی رخ بدهد.
وقتی دندان درد رخ می دهد یکی از دلایل آن می تواند سکته قلبی باشد. گاهی اوقات سکته قلبی به صورت دندان درد نمایان می شود. در این صورت ناحیه سمت چپ فک پایین شروع به درد می کند. چنانچه این درد بدون مشکلاتی مثل پوسیدگی دندان رخ بدهد باید به سکته قلبی مشکوک بود.
وقتی خود دندان درد می کند، باید بدانیم مغز دندان به نحوی دچار آسیب شده است و وقتی رگ ها و اعصاب دورن مغز دندان، .دچار آزردگی شوند، درد شروع می شود.
از دیگر دلایل مهم درد دندان، سکته قلبی است. گاهی درد ناشی از سکته قلبی، .خودش را به صورت درد دندان فک پایین سمت چپ نشان می دهد. پس به این نکته هم دقت کنید که درد دندان در این ناحیه بدون هیچ علت دندانی (مثل پوسیدگی) می تواند نشانه اولیه سکته قلبی باشد.
اگر فرد مسنی که دندان ندارد، به صورت ناگهانی دچار درد فک پایین سمت چپ شد، باید فورا او به اورژانس رساند.
درد گوش نیز می تواند به علت مشکلات دندانی باشد، به خصوص دندان عقل که گاهی درست در محل خودش قرار نمی گیرد و .برای همین مستعد تجمع مواد غذایی و ایجاد التهاب شده و درد آغاز می گردد، که می تواند به علت نزدیکی و یا افتادن ریشه های عصبی. روی هم، درد خود را در گوش نشان دهد.
پس برای بررسی درد دندان ها همه این موارد را باید در نظر داشت و با مراجعه به متخصص بیماری های دهان آنها را به راحتی تفکیک کرد.
با ازدیاد باکتری های دندان ، لایه نازکی از مواد غذایی روی دندان ها ایجاد می شود و .باکتری ها می توانند منجر به سوزش و خونریزی یا التهاب لثه شوند. التهاب لثه ها می تواند منجر به کاهش سطح پروتئین سی راکتیو و فیبرینوژن که مرتبط با بیماری های قلبی می باشد.
محققان بررسی کرده اند که باکتری های لثه ها و بافت های محافظ دندان می توانند وارد جریان خون شوند و نهایتا خودرا به .اعضای اصلی .بدن مثل قلب برسانند در نتیجه عفونتهای جدیدی در این اندام ها ایجاد کنند. افرادی که بهداشت دندان های خود را .رعایت می کنند و به طور منظم مسواک زده یا جرم گیری می کنند کمتر از دیگر افراد به بیماری های قلبی مبتلا می شوند.
پلاک یا جرم های جمع شده روی دندان ها محلی مناسب برای رشد باکتری هایی هستند که از لثه جذب و نهایتا به اندام اصلی مثل قلب می رسند.
گاها دلیل بروز دندان درد و مشکلات قلبی در تمام اندام های فرد ظاهر می شود که در دوران جنینی یک سلول تقسیم شده و به معده، فک تحتانی و صورت .و دست، رگ و عصب میدهد بنابراین هنگامی که سلول قلبی درد میگیرد اعصاب .مناطق مذکور نیز تحریک میشود و درد می گیرد که به اینها دردهای مهاجر گفته میشود.
در افراد مختلف دردها فرق میکند و درد قلب در همه به یک شکل خود را نشان نمیدهد یکی فقط با درد دندان فک تحتانی بغضا به دندانپزشک مراجعه میکند و از قضا دندانش در آن بخش نیز پوسیدگی دارد چون کسی نیست که در دهانش دندان پوسیده نداشته باشد حال آنکه مشکل اصلی قلب است.
آنژین یکی از علایم بیماری های قلبی محسوب می شود. آنژین همراه با درد قفسه سینه، سبب محدود کردن خونرسانی به قلب می شود. با این حال علایم آنژین ممکن است در قسمت های دیگر بدن از جمله گردن، فک، دست، بین استخوان های کتف یا دندان آشکار شود. یکی از علایم این بیماری که اغلب کمتر توجه می شود، دندان درد مکرر است .که تنها هنگام انجام کار بدنی سخت مانند کوه نوردی بروز می کند و با استراحت تسکین می یابد.درد ناحیه فک و دندان هفته ها .قبل از بروز حمله قلبی خود را نشان می دهد.
از اینرو حتما به هنگام بروز این نوع درد ها ، این علائم را جدی گرفته و برای معاینه به پزشک مراجعه نمایید.
در مقاله ای دیگر از دکتر عطایی مطالعه نمایید: خوراکی های مضر برای دندان
اگر باکتری ها و میکروب های موجود در ریشه دندان از طریق رگهای خونی به قلب و عروق اطراف آن راه پیدا کنند، دیواره های .شریان های قلبی را تخریب می کنند. این تخریب در مدت کوتاهی باعث بروز گرفتگی رگ های قلبی و نهایتا سکته قلبی می شود. همچنین باکتری های عامل پوسیدگی از طریق رگها به تمام بدن انتقال پیدا می کنند و دیواره رگ را از بین می برند. همین مساله باعث افزایش فشار خون بوده و همانطور که می دانید فشار خون تهدید جدی برای قلب به حساب می آید.
تحقیقات و آمار ثابت کرده اند که هر چقدر میزان بهداشت دهان و دندان بالاتر باشد، ابتلا به بیماری های قلبی کاهش پیدا می کند. به عبارتی با حفظ بهداشت دهان و دندان به خوبی می توانید از دندان درد و مشکلات قلبی جلوگیری کنید و حداقل یکی از عوامل مخرب را از بین ببرید. سعی کنید بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید و حداقل روزی یکبار از نخ دندان استفاده کنید.
اگر از نظر ژنتیکی دندان های خوبی داشته باشید، با مسواک زدن.می توانید آنها را حتی تا سنین سالمندی نیز حفظ کنید. اگر جنس دندان های شما بنابر دلایل مختلف مثل عوامل .وراثتی و ژنتیکی، چندان مستحکم نیست و با وجود مسواک زدن، پوسیدگی دارد. حتماً در اسرع وقت برای درمان پوسیدگی ها اقدام کنید. لازم است هر ۶ ماه یکبار برای چکاپ به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نموده .و اطمینان بیشتری از سلامت دندان های خود داشته باشید.