بهترین روش حفظ سلامت دهان و دندان ها و جلوگیری از بیماری های لثه، استفاده از مسواک است. حداقل دفعات توصیه شده برای مسواک زدن دو بار در شبانه روز است. از آنجایی که روش مسواک زدن بیش از تعداد آن، اهمیت دارد، توصیه میشود روش صحیح مسواک زدن را رعایت کنید تا به مشکل بیماری های لثه نخورید.
به طور کلی به دلیل وجود تعداد بی شمار میکروبی که در پلاک دندان قرار دارند، عدهای برای لثه به شدت بیماریزا هستند و در صورت تمیز نکردن دقیق دندانها، شاهد بروز بیماریهای لثه خواهیم بود. دلایل وقوع بیماری لثه کم نیست، اما مهم ترین آن عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. عدم رعایت بهداشت در مسواک زدن نامنظم سبب بروز پلاک یا جرم روی دندان ها می شود. همچنین باکتری های زیادی که به طور طبیعی داخل دهان انسان ها وجود دارد، می توانند با ذرات کوچک غذایی و بزاق دهان ترکیب شوند و پلاک ها را روی دندان ها تشکیل دهند و دندان را رو به پوسیدگی هدایت کنند.
اغلب افراد بزرگسال به بیماری لثه با شدتهای مختلفی مبتلا هستند و اغلب افراد جامعه، حداقل یکبار در طول عمر خود این بیماری را تجربه کردهاند.
شیوع بیماری لثه در کودکان تا حد زیادی کمتر از بزرگسالان است.
اگر شما به بیماری لثه مبتلا باشید، ممکن است هنگامیکه دندانهای خود را مسواک میزنید، لثههای شما خونریزی کند و یا دهان شما بوی بدی داشته باشد.این علائم مربوط به مراحل اولیه بیماری لثه میباشد.
اگر بیماریهای لثه به موقع درمان نشود، ممکن است باعث ایجاد حالت پیشرفتهتری از بیماری لثه شود که آن را پریودنتیت مینامند. این بیماری بر مقدار بیشتری از بافتهایی که وظیفه پشتیبانی از دندانها را بر عهده دارند و آنها را در محل خود محکم نگه میدارند، تأثیر منفی میگذارد. اگر پریودنتیت درمان نشود، ممکن است استخوان فک شما آسیب ببیند و فضاهای کوچکی در بین لثه و دندانها باز شود.
درنتیجه ممکن است دندانهای شما لق شود و نهایتاً بیفتد و از بین برود.
بیش از ۴۰۰ نوع باکتری در دهان وجود دارد.در اشخاص دیابتی نسبت به افراد عادی خطر ابتلا به بیماری لثه بسیار بیشتر است و این باعث می شود میلیون ها نفر دندان خود را از دست بدهند.
دیابت؛ منجر به ضخیم شدن عروق ، کاهش سرعت جریان مواد غذایی
و دفع زائدات می شود. در نتیجه ، قدرت لثه و استخوان کاهش می یابد
و عفونت گسترش می یابد.محققان دریافته اند که دیابت حساسیت
به بیماری لثه را افزایش می دهد.
حتی شواهد جدید نشان می دهدکه بیماری لثه دیابت را بدتر می کند. کسانی که دیابت دارند زخم و
التهاب بدنشان به سختی برطرف میشود؛ چون سیستم ایمنی بدنشان
عملکرد ضعیفی دارد. به همین دلیل خرابی بافتها و دندان در آنها بیشتر است.
کسانی که مشکلات لثه بیشتری دارند، احتمالا میزان HbA1C بالاتری دارند
که نوعی از هموگلوبین وابسته با گلوکز است و برای اندازهگیری کنترل عملکرد دیابت سنجیده میشود.
برخی از محققین بر این باورند که شاید بیماریهای لثه به دلیل افزایش التهاب در بدن
سبب وخیم تر شدن کنترل بیماری دیابت گردد.این التهاب باعث سخت تر شدن
کنترل دیابت می گردد. افراد مبتلا به دیابت در برابر عفونت ها آسیب پذیرترند.
اما درمان به موقع بیماریهای لثه می تواند در کاهش اثرات این بیماری بر میزان قند خون بیماران دیابتی موثر باشد.
کارشناسان معتقدند که درمان بیماری لثه می تواند فراز و نشیب های قند خون را کاهش دهد.
این باعث کاهش خطر رتینوپاتی مربوط به قند (اختلال در شبکیه که باعث کوری
ناشی از دیابت می شود) و آسیب عروقی می شود. دیابتی ها نیز مستعد
بیماری هایی مانند برفک و قارچ هستند که باعث ایجاد لکه های سفید روی
زبان می شوند. این عفونت ها به دلیل سطح بالای گلوکز در بزاق ایجاد می شوند.
یکی دیگر از علائم عفونت کنترل نشده یا غیر قابل تشخیص دیابت ،
خشکی دهان است و اغلب باعث بوی بد دهان می شود.
خطر ابتلا به بیماری لثه در افراد سیگاری ۵ برابر افراد عادی است. دیابتی ها در سن ۴۵ سال و بالاتر ، ۲۰ برابر بیشتر از ابتلا به بیماری لثه شدید دارند.
پیشنهاد میشود این مطلب را مطالعه بفرمایید : بیماریهای دهان و دندان افراد دیابتی
تحقیقات بسیاری نشان میدهد که ارتباطی بین بیماری لثه و مشکلات قلبی وجود دارد، اما هنوز هیچکدام صددرصد قطعی نیست. به گفته محققین این ارتباط میتواند به دلیل خواص پروتئینی در پلسمای خون به نام “c-reactive” باشد. این پروتئین در خون افرادی که دچار بیماری لثه هستند بیشتر است و میزان آن با توجه به التهاب بیشتر شود.بیماری لثه خطر ابتلا به بیماری های قلبی را دو چندان می کند و شما یکی از یک میلیون نفری هستید که از آن شکایت می کنید.
طبق برخی مطالعات؛ بیماری های لثه به دلایل زیادی( از جمله بیماری های قلبی فشار خون بالا ، کلسترول بالا ، سن ، جنس) یک عامل خطرناک است. باکتریهای دهانی می توانند قلب آسیب دیده را تحت تأثیر قرار دهند و برخی باکتری های موجود در دهان می توانند باعث ایجاد پلاکت شوند.خطر حمله قلبی کشنده در افراد مبتلا به بیماری های لثه دو برابر بیشتر از افراد فاقد مشکلات لثه است. میتوان اظهار داشت که تقریباً سه برابر خطر سکته مغزی وجود دارد.
تخمین زده می شود که شایع ترین نوع استرپتوکوک (یک نوع عفونت ) ، که در بین باکتری های دهان قرار دارد ، از زخم های باز عبور کرده و وارد جریان خون می شود.باکتری ها باعث افزایش پلاکت ها ، انسداد رگ های خونی و تشکیل لخته خونی می شوند که بر دریچه قلب اثر می گذارد.از عوامل خطرزا مانند مصرف دخانیات که می تواند منجر به بیماری لثه شود ، خودداری کنید.اختلالات سیستمیک که باعث می شود بافت دهان در معرض عفونت مانند دیابت باشد ، می تواند بیماری های لثه را بسیار شدیدتر کند. بسیاری از داروهای مورد استفاده با کاهش جریان بزاق می توانند روی دندان و لثه شما تأثیر منفی بگذارند.
اگر مبتلا به دیابت هستید ، حتماً برای معاینه و جرم گیری دندان های خود
حداقل هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک خود مراجعه کنید .
قرار ملاقاتهای خود با پزشکتان را نیم ساعت بعد از صبحانه (یک ساعت پس از استفاده از دارو) ترتیب دهید.
سیگار دارای اثرات زیادی بر روی دهان است که میتواند منجر به ضعیف شدن لثهها و ایجاد بیماریهای پریودنتال شود. سیگاریها ۶۵درصد بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض بیماریهای لثه هستند. بیش از ۴۵ درصد از همه بیماریهای پریودنتال مربوط به سیگار کشیدن است. مشکل زمانی ایجاد میشود که باکتریها در دهان روی لثه یا بافت نرم اطراف دندان رشد میکنند. لثه ملتهب میشود و به زودی بیماری پریودنتال پیشرفت میکند.سیگار کشیدن همچنین بهبودی را بعد از عمل های جراحی به تأخیر می اندازد.
همچنین مقدار سیگارهای مورد استفاده در خطر ابتلا به بیماری لثه مؤثر است
.استعمال سیگار فقط روی دندان و بافتهای اطراف تأثیر نمی گذارد.
همچنین با سرکوب سیستم ایمنی بدن توانایی فرد در مبارزه با
عفونت و بیماری را کاهش می دهد.بسیاری از مردم از شنیدن
اینکه هر فرد در هر ساعت از سرطان دهان می میرد ، متعجب می شوند .
و ۷۵ درصد از این بیماران افرادی هستند که به همراه الکل ،
دخانیات (به خصوص سیگار ، قلیان) مصرف می کنند. هنگام
مصرف همزمان سیگار با الکل ، خطر ابتلا به سرطان دهان ۱۵ برابر افزایش می یابد.
خطر ابتلا به سرطان دهان در بیمارانی که تنباکو مصرف میکنند چهار برابر بیشتر از افرادی است که از آن استفاده نمی کنند.
به روشنی ثابت شده است که مصرف دخانیات باعث سرطان دهان می شود.
توتون و تنباکو به عنوان آشکارترین محرک نوعی از سرطان به نام کارسینوم
سلول نشان داده شده است.
ازآنجاکه پیشگیری، بهترین راه برای جلوگیری از بروز عفونت
لثه به شمار میرود. بنابراین لازم است که مراقبت از دندانها و لثه
اولویت اول شما باشد و برای بهداشت دهان و دندان اهمیت
بسیار زیادی قائل شوید. اگر مشکل لثهی شما خیلی شدید باشد ممکن است نیاز به درمانهای دیگری مانند جراحی پریودنتال داشته باشید. حتی در برخی موارد نیاز است تا دندانی که تحت تاثیر بیماری قرار گرفته، کشیده شود.
دندانپزشک در مورد درمانهای مورد نیاز و شیوهی انجام آنها به شما توضیح میدهد و در صورتی که نیاز باشد شما را به یک متخصص ارجاع خواهد داد. به تاخیر انداختن درمان بیماری لثه باعث می شود استخوان و انساج نگهدارنده دندان درگیر شده و سبب لقی و دربعضی موارد دردناک شدن دندان ها شود.
ما کلینیک دندانپزشکی uniqueSmile را راه اندازی کردیم تا به بیمارانمان یک محیط آرام هدیه داده و با طراحی فوق العاده بیماران ترس و نگرانی کشیدن دندان یا پر کردن دندان خود را فراموش کرده و یک تجربه خوب جهت درمان دندانپزشکی داشته باشند.به منظور ملاقات در کلینیک uniqueSmile با ما تماس ۰۲۱۲۲۹۰۰۴۱۶ – ۰۹۰۲۲۹۰۰۴۱۶ بگیرید.