افتادن دندان بر اثر ضربه گاهی اوقات ممکن است.پیش بیاید که در این صورت باید دنبال دندان خود بگردید. دندانپزشکان مى دانند که دندان.را مى توان با پیوند مجدد نجات داد. زمان مهم است و بهترین نتایج وقتى حاصل.مى شود که ظرف حدود ۳۰ دقیقه بعد از افتادن.دندان بتوان آن را در حفره ی خود قرار داد.
عواملی نظیر زمین خوردن ، ورزش ، سقوط از پله ، ضربه به دهان.هنگام آب خوردن از شیر آب و غیره سبب.وارد شدن آسیب به سر و صورت می گردد . از صدمات وارده به.ناحیه سر و صورت ، وارد آمدن ضربه به دندان.های کودکان بسیار شایع تر است. البته افتادن دندان بر اثر ضربه.در پسر ها به علت جنب و جوش و فعالیت زیاد.شایع تر از دختر ها می باشد.
عواملی مثل جلو زده بودن دندان.های بالا و باز بودن لب ها هم این امر را تشدید می کند. به طور کلی آسیب.های وارده به شرح زیر می باشد:
یکی از مسایلی که در هنگام افتادن دندان بر اثر ضربه رخ می دهد ، بیرون افتادن دندان از دهان است . در این مواقع حفظ دندان دایمی کودک بستگی به اقدامات صحیحی دارد که بلافاصله پس از بیرون افتادن دندان باید انجام دهیم . متاسفانه تا کنون تعداد زیادی از دندان های دایمی کودکان در اثر نا آشنایی به این امر از دست رفته است .
مواردى که باید انجام شود به قرار زیر است:
اگر پس از افتادن دندان بر اثر ضربه پیوند به موقع انجام شود، احتمال نجات دندان ۵۰ درصد است. این دندان در دراز مدت بسیار بهتر از دندان مصنوعى ساخته شده به شکل روکش و پل عمل مى کند.
در صورت افتادن دندان بر اثر ضربه دندان را پیدا کنید . برای برداشتن دندان ، آن را از ناحیهی تاج بگیرید و به ریشهی دندان دست نزنید. دندان را با فشار ملایم آب ولرم بشویید . برای شستن دندان روی ریشه نباید دست یا پارچه کشیده شود در غیر این صورت الیاف نگهدارنده دندان آسیب می بیند.
اگر محل دندان صدمه زیادی ندیده ، مثلا فک نشکسته یا لثه پاره نشده باشد دندان را در حفرهی خود قرار دهید ، برای این کار دقت نمایید که سطوح خارجی و داخلی دندان به طور صحیح قرار گیرد . سطح خارجی دندان صاف و سطح داخلی یا زبانی آن گود می باشد .برای تشخیص می توانید از شکل دندان های مجاور استفاده کنید . در این هنگام از کودک بخواهید که با فشار دادن دندان های خود، آن را نگه دارد.
پس از جای گذاری از دستکاری محل دندان به طور جدی خودداری کنید . پس از این که دندان را در محل خود قرار دادید با انگشت و به ملایمت لبه های لثه را فشار داده و تکه ای گاز یا پارچه ی تمیز مرطوب روی دندان قرار دهید ، سپس در صورتی که قادر به قرار دادن دندان در محل خود نیستید ، دندان را در یک لیوان شیر یا آب جوشیدهی سرد قرار دهید ، در صورت عدم دسترسی از آب معمولی هم می توانید استفاده کنید.
هم چنین می توان دندان را در دستمال تمیز مرطوبی قرارداد . مهم این است که به هیچ وجه دندان در محیط خشک نگهداری نشود. کودک را هر چه سریع تر به نزد دندانپزشک برده تا دندان را پس از جای گذاری به دندان های دیگر ثابت کرده و سپس چندین ماه تحت مراقبت قرار دهید.
هر چه زمان بیرون بودن دندان از دهان کمتر باشد و دندان در این مدت مرطوب بماند در نتیجه درمان رضایت بخش تر است و دندان می تواند دوباره در جای خود محکم شود. بنابراین در زمان افتادن دندان بر اثر ضربه با مراجعه ی هر چه زودتر حتی الامکان در فاصله زمانی کمتر از نیم ساعت احتمال پیوند دوباره دندان با استخوان توسط الیاف دور دندان بیشتر می شود.