استئونکروز استخوان فک و یا تحلیل رفتن استخوان.فک حالتی است که استخوان فک بیرون می زند.و لثه روی آن را نمی پوشاند و در این.وضعیت استخوان کم کم از بین می رود. اگر بخواهید بدانید این بیماری چگونه به.وجود می آید باید بگوییم، در التهاب لثه، باکتری شروع به خوردن.استخوان می کند و باعث بروز این بیماری می شود. از طرفی از دست دادن دندان و جایگزین.نکردن آن هم ممکن است باعث از بین رفتن استخوان فک شود.
دانستن این نکته مهم است، فشاری که.از طریق جویدن تولید می شود، باعث.قوی تر شدن استخوان فک شده و همچنین.باعث می شود سالم بماند. زمانی که این فشار کم شود، استخوان.فک کم کم به داخل فرو می رود. استئونکروز استخوان فک اگر بیش از هشت هفته طول بکشد، به آن، ONJ می گویند. زمانی که استخوان بدون پوشش باشد، خون دریافت نمی کند و در نتیجه شروع به از بین رفتن می کند.این بیماری اغلب بعد از انجام جراحی در دندان به وجود می آید و همچنین ممکن است در استخوان سقف دهان از داخل تاثیر بگذارد.
ONJ در بیماران مبتلا به عفونت ویروس زونا، بیماران تحت درمان های اشعه ای از سر و گردن، کسانی که عفونت استخوانی یا التهاب استخوان دارند و در افرادی که در حال انجام استروئید درمانی هستند، اتفاق می افتد.
در این قسمت می خواهیم بررسی کنیم که چه افرادی در خطر ابتلا به این بیماری می باشند. بیمارانی که از داروهای بیس فسفونات استفاده می کنند، احتمال ابتلا به ONJ یا همان استئونکروز فک را خواهند داشت. اگر چه برای تمام افراد این احتمال بسیار کم است. کسانی که جراحی های عمیق انجام می دهند و یا کارهایی مانند کشیدن دندان و یا ایمپلنت را انجام می دهند، اگر همزمان با این جراحی ها داروهای بیس فسفونات نیز مصرف کنند، این احتمال بیشتر می شود.
خطر پیشرفت استئونکروز استخوان فک به وضعیت های پزشکی فرد بستگی دارند، این که فرد برای چه نوع درمانی از داروهای بیس فسفونات استفاده می کند. کسانی که بیس فسفونات را برای درمان سرطان، به داخل رگ تزریق می کنند نسبت به سایر افراد بیشتر خطر مبتلا شدن به استئونکروز فک آن ها را تهدید می کند.
مواردی زیر می توند خطر ابتلا به ONJ را افزایش دهد:
از بین رفتن استخوان فک می تواند باعث مشکلات جدی تری شود، مثل تکلم سخت، سختی در جویدن، همچنین این بیماری ممکن است باعث بهم ریختن ظاهر فرد شود. پیوند استخوان می توان در این موارد به فرد کمک کند، اما در صورت امکان بهتر است که راه های پیشگیری از این بیماری را انجام شود.
عموما پروسه ابتلا به بیماری استئونکروز استخوان فک تدریجی است و یک باره اتفاق نمی افتد، بهترین راه برای تشخیص بافت از بین رفته در فک این است که به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک با استفاده از اشعه ایکس از دندان فرد عکس می گیرد و وضعیت او را بررسی می کند.
تغییرات در شکل صورت و جویدن می تواند نشانه ی از بین رفتن استخوان فک باشد. زمانی که حجم بافت فک کاهش پیدا می کند، ممکن است حس کنید که حالت دهانتان تغییر کرده. در این حالت چانه تان کمی تیز تر می شود و کم کم در اطراف لب چین و چروک ظاهر می شود، همچنین ممکن است دندان های شما کمی رو به جلو حرکت کنند.
سردرد، درد در ناحیه فک و صورت، افزایش حفره های دندانی، سختی در تکلم و خوردن و از دیگر علائم تحلیل استخوان فک می باشد.
برای درمان این بیماری، پیوند زدن استخوان فک رایج ترین نوع درمان می باشد. دندانپزشک یا جراح، بافت از بین رفته را با استفاده از مواد پیوندی جایگزین می کنند و بعد از چند ماه بدن شما این مواد را جذب می کند. این مواد جایگزین بافت طبیعی و سالم می شود و حجم استخوان را دوباره بازیابی و ترمیم می کند.
تغییر در سبک زندگی می تواند به ارتقای سلامت استخوان فک کمک کند و باعث برگشت بافت استخوان شود، کافی است که راه کارهای زیر را به کار گیرید: