آبسه دندان نوعی از عفونت هایی است که غالبا در بین لثه ها و یا ریشه دندان پدید می اید. آبسه بین لثه ای را با نام “پریودنتال” و آبسه دندانی را “پریاپیکال” مینامند. آبسه به صورت خود به خود از بین نخواهد رفت و میتواند خطرات و عوارض زیادی داشته باشد. پس بهتر است در سریع ترین زمان ممکن به دکتر مراجعه کنید. این عفونت معمولا با احساس لرز و درد همراه است.
اگر در زمان مناسب از این بیماری جوگیری نشود؛ امکان سرایت و پخش شدن عفونت در سایر قسمت های بدن هم وجود دارد. آبسه دندان، عفونتی است که در درون دندان ایجاد میشود و به اطراف و یا نوک ریشه های آن سرایت میکند. زمانی که این باکتری ها از سمت پالپ تکثیر شوند، میتوانند حتی به استخوان هم وارد شوند. پس اگر مشاهده کردید که دندان درد زیادی دارید به طور که خواب شب را از شما گرفته، بهتر است هرچه سریع تر به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. چون ممکن است که این درد به دلیل عفونت دندان و یا لثه باشد و شما دچار آبسه دندان شده باشید.
همانطور که گفته شد، آبسه انواع مختلفی دارد. در ادامه مطلب به معرفی برخی از انواع آبسه میپردازیم.
سایر مقالات دکتر عطایی را مطالعه کنید: پیشگیری از پوسیدگی دندان، روش های مراقبت
در ابن مدل از آبسه، عفونت میتواند به سرعت گشترش پیدا کند و پخش شود. دلایل زیادی برای به وجود امدن آبسه دندان وجود دارد. این دلایل میتواند ضربه خوردن با استفاده از یک شی خارجی مانند خلال دندان باشد. در این نوع از آبسه، شکل آن در ابتدا به صورت قرمز و متورم است. اما بعد از گذشت مدتی، درد را در گوش های خود احساس خواهید کرد. هرچه بیشتر بگذرد امکان پخش شدن عفونت و گسترش آن در سایر نواحی بدن وجود دارد.
این نوع از آبسه معمولا به شکل کیسه ای از چرک می باشد که در بافت های لثه ای ایجاد میشود. ظاهر این کیسه ها به صورت براق و برجسته از سطح لثه است. این کیسه ها به شدن به لمس شدن حساس هستند و درصورت دست زدن به انها، دچر احساس درد خواهید شد. دندان هایی که در اطراف آبسه قرار گرفتند، امکان دارد که شل شوند. اگر علائم مربوط به این نوع از آبسه را مشاهده کردید، سریعا به پزشک مراجعه کنید. چون ممکن است استخوان شما به طور دائمی از بین برود.
در آبسه پری اپیکال، آبسه به صورت کیسه از چرک ها در قسمت ریشه دندان شکل میگیرند. این چرک ها از طریق حفره های موجود بر روی دندان، وارد قسمت داخلی و یا همان مغز دندان میشوند. این قسمت از دندان از بافت های خونی و عصب ها تشکیل شده است. زمانی که چرک ها وارد این قسمت از دندان شدند و از آن عبور کردند، وارد ریشه دندان خواهند شد. زمانی که عفونت به ریشه دندان رسید، شما دچار درد، التهاب و تورم شدید در آن ناحیه خواهید شد.
هرچند در صروت پاره شدن کیسه آبسه، ممکن است درد بیمار تا مقداری کاهش یابد، اما بیماری همچنان درمان نخواهد شد. برای درمان کامل این بیماری مراجعه به پزشک متخصص ضروری است. اگر این عفونت ها در زمان مناسب از دهان خارج نشوند، به سایر نقاط بدن مثل استخوان فک ، گوش و یا حتی گردن هم سرایت خواهند کرد. در صورت پیشروی بیشتر، این عفونت وارد خون شده و شخص را به عفونت خونی مبتلا خواهد کرد. به طور کلی اگر این بیماری در زمان مناسب درمان نشود میتواند خطرات به شدت زیادی مانند خطرات جانی، برای فرد به همراه داشته باشد. لازم به ذکر است که اگر آبسه در حال پخش شدن باشد و سیتسم امینی فرد پایین باشد و یا دچار مشکلات سیستم ایمنی باشد. احتمال پخش شدن آبسه در سراسر بدن و به وجود آمدن خطرات جانی بیش از پیش میشود.
مواردی که احتمال وقوع این بیماری را بیشتر میکند. عدم رعایت نکات بهداشتی دندان و دهان است. غذا هایی با میزان قند بالا، دندان قروچه و یا اسیب ها و پوسیدگی های دندانی باعث وجود این بیماری خواهند شد. در صورت وجود آبسه در لثه و دندان ها باید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه و اقدام به درمان آن نمیایید. در غیر این صورت عواقبی برای شما به همراه خواهد داشت که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
شاید برای شما مفید باشد:
از دست دادن دندان:
اگر در درمان آبسه دندان کوتاهی کنید، دندان به شدت اسیب خواهد دید. به طوری که دیگر نمی توان با استفاده از عصب کشی آن را درمان کرد. در این صورت تنها راه حل ممکن کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت و یا استفاده از دندان های مصنوعی است.
آبسه دندان در صورت پیشروی و پخش شدن میدتواند وارد بافت استخوانی شود و بر روی استخوان ها تاثیر بگذارد.
آبسه دندان میتواند درد های سینوسی و عفنوت های متوالی را به همراه داشته باشد و باعث ایجاد عفونت در باقت دهان شود.
این وضعیت زمانی به وجود می اید که عفونت ناشی از آبسه در بدن پخش شده باشد و به خون رسیده باشد. در این صورت خون فرد الوده میشود و شخص به عفونت های خونی دچار خواهد شد.
در صورت پخش شدن شدید عفونت در بدن ممکن است این عفونت به مغز هم سرایت کند. هرچند این اتفاق بسیار نادر است. اما با این حال احتمال وقوع آن وجود دارد. در این صورت فرد باید هرچه سریع تر به بیمارستان و یا اورژانس منتقل شود.
یکی از راه درمان آبسه، ایجاد شکاف و برش در آن برای خارج کردن چرک و عفونت است. در این روش درمان، دندان پزشک شکاف کوچکی بر روی کیسه آبسه میدهد. با این کار اقدام به خارج کردن چرک ها میکند. بعد از خارج کردن چرک ها، محل آبسه را با استفاده از محلول هایی مانند محلول اب نمک شستشو خواهند داد.
برای درمان آبسه میتوان از عصب کشی دندان هم استفاده کرد. عصب کشی میتواند به طور کامل دندان شما را نجات دهد و چرک ها وعفونت های ایجاد شده را خارج کرد. برای این منظور دندان را سوراخ و اقدام به خارج کردن چرک ها و بافت های اسیب دیده میکنند. سپس ان را با استفاده از مواد ضد عفونی و مخصوص پر میکنند. به این طریق دندان شما مشکلی را نخواهد داشت و آبسه به طور کامل درمان خواهد شد.
در برخی حالات، دندان اسیب دیده را نمیتوان درمان و ترمیم کرد. در این حالت دندان را به طور کامل میکشند و سپس اقدام به خارج کردن چرک ها و عفونت میکنند. بعد از کشیدن دندان ها میشود از ایمپلنت استفاده کرد و هم از دندان های مصنوعی.
پزشکان برای جلوگیری از پخش شدن عفونت و چرک، اقدام به تجویز انتی بیوتیک میکنند. همچنین بیمارانی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی دارند،در هنگام آبسه باید حتما از این انتی بیوتیک ها زیر نظر پزشک استفاده کنند.
امیدوارم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید.